Motosiklet Yarışları nasıl yapılır, kuralları nelerdir, malzemeleri nelerdir? Motosiklet Yarışları Hakkında Her Şey


En popüler yol yarışı organizasyonlarına, asfalt pistler ya da kapatılmış kamu yollarında motosiklet kullanan yarışmacılar katılır. En meşhur pist yarışları ise 125cc, 250cc, 800cc GP Dünya Şampiyonaları, Superbike Dünya Şampiyonaları, Supersport, Endurance, Sepetli Motosiklet (Sidecar) kategorileridir ancak Motokros ve Süperkros organizasyonlarının popülerliği de özellikle ABD’de artmıştır. Pist motosiklet yarışları dünya çapında, özellikle de televizyon aracılığıyla takip edilen oldukça popüler bir spordur. 2006 MotoGP final yarışın’ sadece İtalya’da 9 milyon kişi izlemiştir. En prestijli yarışlar, her yıl dünyada 18 pistte koşulan MotoGP Dünya Şampiyonasıdır. Henüz ikinci sezonunda 125 ve 250 cc kategorilerinde şampiyon olan Valentino Rossi aynı başarıyı 2001’de Motogp’de de gösterdi ve tarihte Phil Read’den sonra bunu başaran ikinci sürücü oldu.

Yarışçı Profili
Yaklaşık bir saat süren yarışlarda dayanıklılık, güç ve düşük vücut ağırlığı bir gerekliliktir. Yarışçıların aynı zamanda molosikletlerini saatte 320 km veya daha fazla süratle kullanacak cesareti de olmalıdır.

Ekipman
Koruyucu kıyafet giymek tercihe bağlı değildir. Bütün motosiklet yarışçıları kaza yapar ve zaman zaman sakatlıklar yaşar. Doğru kıyafeti giymek, yaşanan sakatlığın ezilme, kemik kırılması veya daha kötüsü olması arasındaki farkı belirleyebilir. Yüzü tamamen kapatan kask, tek parça yarış derileri, eldivenler, diz koruması ve yarış çizmeleri zorunludur. Bütün pilotlar aynı zamanda kan grubu bilgilerinin yer aldığı metal bir etiket takmak zorundadır. Pilotların aynı zamanda gerekli bütün güvenlik ekipmanıyla yarışmak için fiziksel açıdan en üst seviyede olması gerekir.

Eldivenler : Diş deri yüzeyi güçlendirilmistir; köpük astar da ekstra koruma ve rahatlık sağlar. Avuç içi kısmında yapışkan-tutucu materyal olabilir.

Kask : Darbeleri emmesi ve yüzü koruması dışında kask içeri temiz hava alıp kirli havayı ve nemi atacak şekilde hazırlanmıştır.

Yarış Botları Ve Diz Korumalıkları : Aşil tendon, ayak bilekleri, ayak başparmağı ve inciği koruyan ayrı ayrı kaplamalardan oluşur. Hassas yapıya sahip dizler için koruma sağlar.

Ekstra Koruma : Titanyum omuz, dirsek ve diz koruyucu, derilerin yapılışına entegre edilir. Streç dokuma kumaş, kasık ve kalça için rahatlık sağlar.

Pist
Pistler genellikle özel olarak inşa edilmiştir ve her birinin kendine has plan ve karakteri, ortak özellikleri vardır. Bu özelliklerin bazıları, yumuşak ve U virajlar, düzlükler, yukarı ve bazen de aşağı doğru eğimler, güvenlik için asfalt kaçış alanları ve kum havuzlarıdır. Pist, motosikletlerin viraj alıp birbirini geçebilmesi için yeterince geniş olmalı; bariyerler ve pist dışındaki acil durum bölgeleri de düzgün bir şekilde yerleştirilmelidir. İzleyiciler yarışı tribünlerden izlerken, güvenlik hakemleri de pist etrafında yerlerini alır.

Diğer Yarış Alanları
Yol yarışları her zaman özel olarak yapılmış pistlerde düzenlenmez. Yarışlar bazen de kamuya ait yollarda, hava alanlarında ya da kamuya ait yollarla off-road pistlerin bileşiminden meydana gelen yerlerde organize edilir.

Drag Yarışı : İki yarışmacı, düz ve genelde de 400 m uzunluğunda bir pistte yarışır.

Tepe Tırmanma : Tek tek pilotlar, yukarı doğru eğimli yollarda zamana karşı yarışırlar.

Yol Rallisi : Yarışmacılar, belli bir başlangıç ve bitiş çizgisi arasındaki açık kamu yollarında yarışır ve yol boyunca bazı kontrol noktalarından geçer. Pilotlar, hız sınırlamaları ve diğer yol kurallarına uymak zorundadır.

Manx Yarışları : En ünlü yol yarışı, 1907’den beri Mountain Parkuru’nda yapılan Man Adaları TT (Tourist Trophy) yarışlarıdır. En önemli kısmı, altı turdan oluşan 61 km’lik parkurdur. Saatte 208 km’lik rekor hıza, 2006 yılında John McGuinness ulaşmış olup bugüne kadarki en yüksek hız da (saatte 332 km) Bruce Anstley’a aittir.

Kurallar
FIM’in (Uluslararası Motosiklet Federasyonu) düzenlediği 125cc, 250cc ve MotoGP dünya şampiyonası yarışlarının uzunluğu 95-130 km arasındadır. Koşulacak tur sayısı pistin uzunluğuna göre değişir. Başlangıçtaki sıralamada pilotların pozisyon sıralama turlarındaki en hızlı tur zamanına göre belirlenir ve bir pilotun yarışa katılabilmek için, kendi sınifından en hızlı pilota ait zamanın en az % 107’sine eşit bir zaman elde etmesi gerekir. Başlangıçtan önce yarış yetkilileri, yarışın “kuru” ya da “ıslak’ olduğuna dair bir açıklama yaparlar ve pilotlar da böylece hangi lastikleri seçeceklerine karar verirler. Lastikler, yarışın başlangıcından önce motosikletlerin sıralandığı yerde de değiştirilebilir, Bir ısınma turunun ardından yarış, ışıklarla başlar. Kırmızı ışık 2 ila 5 saniye yanar ve sönmesiyle beraber yarış da başlar. Eğer iki sürücü aynı anda yarışı bitirir ve hangisinin önde olduğu anlaşılamazsa, yarış esnasında en hızlı tur zamanını elde eden pilot birinci olur.

Viraj Dönmek : Sollamak, şampiyonanın galibini kaybedenden ayıran şey olsa da virajların hızlı dönülmesi de pilotların en hızlı tur zamanlarını elde etmesini sağlar. Motor ne kadar çok zaman dik durursa, o kadar hızlı gider ve virajlara bir o kadar hızlı girilip çıkmak da sürücünün tur zamanlarını geliştirip yarışta daha fazla tutunmasını ve avantaj elde etmesini sağlar.

Related Posts

Motosiklet Yarışları nasıl yapılır, kuralları nelerdir, malzemeleri nelerdir? Motosiklet Yarışları Hakkında Her Şey
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.